Promocje
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
14,50 zł 12,50 zł
szt.
Produkt dnia
Ciasteczka orkiszowe św. Hildegardy
Ciasteczka orkiszowe św. Hildegardy
18,00 zł
szt.
MEDYCYNA DLA KOBIET
MEDYCYNA DLA KOBIET
34,90 zł
szt.
~Owoc kopru włoskiego
~Owoc kopru włoskiego
17,05 zł
szt.
~ Krem z wrotyczu
~ Krem z wrotyczu
79,90 zł
szt.
~Krem z krwawnika 50 ml
~Krem z krwawnika 50 ml
79,90 zł
szt.
Migdały cięte BIO
Migdały cięte BIO
13,50 zł
szt.
Rodzynki sułtanki 200 g
Rodzynki sułtanki 200 g
8,70 zł
szt.
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
29,90 zł
szt.
~ Mieszanka na żołądek 100 g
~ Mieszanka na żołądek 100 g
48,90 zł
szt.
~ języcznik siekany 30 g
~ języcznik siekany 30 g
24,75 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Prawdziwy orkisz

 

MODA NA ORKISZ

Od ośmiu lat obserwowałam działanie Hildegardy we współczesnym świecie. To był sierpień – 2004 roku, – kiedy w moim autorskim programie My wy Oni redakcji katolickiej TVP po raz pierwszy chciałam przybliżyć widzom niezwykłą wiedzę i dzieła benedyktynki, Hildegardy z Bingen. Byłam nią zafascynowana; kobieta, która w czasach średniowiecza konno przemierzała dziesiątki kilometrów głosząc ewangelię, skromna siostra, która napisała setki listów z napomnieniami do możnych tego świata: książąt, biskupów a nawet Papieża. Zachowało się też ok. 300 jej listów kierowanych m.in. do papieża, do Bernarda z Clairvaux, do cesarza Fryderyka Barbarossy. Hildegarda z Bingen ufundowała kilka klasztorów, a spędzając życie z mniszkami, zamkniętymi w klauzurze, dbała o ich ciągły rozwój – zachowały się też zapisy, barwnie ukazujące przezywanie świąt - Hildegarda wtedy ubierała siostry w złote habity, aby podkreślić przeżywaną radość i wielkość Boga.

Tworzyła muzykę – mistyczną, chorałową pisząc, że „Bóg jest śpiewakiem, a Boski śpiew leży u podstaw harmonii świata duchowego i materialnego”. Dziś jej muzyka przeżywa renesans - wykorzystana była między innymi w filmie „Vision” Margarethe von Trotty z 2008 r. Rolę św. Hildegardy reżyserka powierzyła w nim znakomitej aktorce Barbarze Sukowej.

 W programach i reportażach ukazywałam też zainteresowanie Hildegardy z Bingen i przyrodą - była pierwszą badaczką niemieckiej fauny i flory. Dziś rosnąca popularnością cieszą się formułowane przez nią zasady medycyny naturalnej.

Właśnie hildegardową medycynę Świetnie ilustrował  pierwszy „hildegardowy reportaż, który zrobiłam w …legnickim seminarium duchownym.  Jest to historia prof. Marka Adaszka, byłego ojca duchownego legnickiego seminarium – Nowotwór trzustki z przerzutami, to był dla mnie wyrok. Liczne przerzuty zajmowały coraz więcej moich organów wewnętrznych – opowiadał mi kapłan

 

– Ostatni mój szpital, w Łodzi, i wypis na własne życzenie...Nie było już żadnej chemii, którą wolno byłoby mi podać. I wtedy jedna z sióstr pracujących w seminarium powiedziała mi o medycynie i leczeniu orkiszem i ziołami św. Hildegardy. – Znalem trochę historię życia tej świętej mistyczki, ale więcej wiedziałem o muzyce, którą tworzyła, niż o jej metodach leczenia, postanowiłem jednak skorzystać z hildegardowej medycyny. Ksiądz Marek przeszedł na dietę hildegardową, opartą na prawdziwym orkiszu i ziołach. Skutki były nieprawdopodobne – wrócił do zdrowia..

Ten właśnie odcinek My Wy Oni obejrzała babcia sześcioletniej Zosi. Dziewczynka nagle zaczęła się przeziębiać, była blada, traciła siły – dawniej żywa jak iskra – teraz nie chciała nawet jeździć na ukochanym rowerku. Zaniepokojona pani Katarzyna, mama Zosi zrobiła jej badania – i tak zaczęła się dramatyczna walka o życie dziewczynki. Diagnoza była bezlitosna – nowotwór złośliwy krwi, tylko przeszczep od niespokrewnionego dawcy może poprawić sytuację. Dziecko miało nieustannie przetaczaną krew – lekarze nic więcej nie mogli zrobić.

Kiedy pani Katarzyna dowiedziała się o medycynie hildegardowej – postanowiła spróbować i –po konsultacji z terapeutą medycyny hildegardowej wiedziała, co powinna zrobić. Orkisz w każdym posiłku, żadnych innych zbóż, używała też odpowiednich ziół. Zosia przez wiele tygodni przebywała na dziale hematologicznym, oczekując na przeszczep. Kiedy jej mama zaczęła podawać jej posiłki orkiszowe – po niedługim czasie wyniki dziewczynki tak się poprawiły, że lekarze odstąpili nawet od stosowania cytostatyków zwykle przygotowujących organizm do transplantacji szpiku.

Po miesiącu od przeszczepu Zosia opuściła szpital – ze stwierdzonym dobrym stanem zdrowia. Pragnę powiedzieć – opowiadała mi później mama Zosi, – że wszystkie dzieci, z którymi córeczka była na oddziale zmarły, niestety przeszczep to tylko 30 procent szans na powrót do zdrowia.

Pani Katarzyna przeszła na „hildegardowy styl życia” - dla całej rodziny piecze orkiszowy chleb, gotuje kasze i makarony z tego niezwykłego zboża, a kiedy Zosia ma katar, czy choćby zapalenie spojówek – dostaje hildegardowe specyfiki. Zosia jest silna i zdrowa – lekarze potwierdzają jej bardzo dobrą odporność.

 Zagłębiając się w świat Hildegardy z Bingen poznawałam kolejne osoby wyleczone medycyną hildegardowa z ciężkich chorób –

- młodą dziewczynę, która żyła dzięki ciągłym dializom: orkisz i odpowiednie zioła zregenerowały niefunkcjonująca już nerkę, siedmioletnią Asia, której organizm był pozbawiony odporności, zakonnicę, której groziła amputacja piersi, młodego mężczyzna z wrzodami żołądka -  dziś to już tysiące osób w Polsce, które wróciły do normalnego życia, rodziny i pracy – dzięki metodom leczenia wyjętym z największego dzieła św. Hildegardy „Scivias”. Podstawą leczniczej i utrzymującej w zdrowiu diety jest orkisz – pieczony z niego chleb, czy kasze lub makarony – to lecznicze zboże dziś staje się dostępne dzięki uprawom prowadzonym w kilku miejscach w Polsce.

DIETA ORKISZOWA

 Dieta opiera się na prawdziwym orkiszu. Jest to hodowana od tysięcy lat roślina, która w dzisiejszych czasach praktycznie zanikła, ponieważ nie poddaje się żadnym manipulacjom genetycznym i w związku z tym nie bardzo nadaje się do przemysłowych upraw.

 Zboże to ma unikatowe właściwości: jest w stu procentach przyswajane przez organizm, przywraca, jak pisze święta zakonnica: „właściwą strukturę ciała i prawidłowa krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy”. Jeden ze składników orkiszu, –thiocyanad (rhodanid), który jest przedmiotem badań naukowców - wykazuje działanie antynowotworowe.

PRAWDZIWY ORKISZ

Znalazłam pola, na których uprawiany jest prawdziwy orkisz– podkreślam słowo „prawdziwy”, bo wiele jest w tym temacie oszustwa. Odkąd swoimi programami przyczyniłam się do „mody na orkisz” w Polsce, wiele produktów nazywa się orkiszowymi, kosztuje tak jak orkiszowe, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwym orkiszem, posiadającym lecznicze właściwości.

Orkisz, to nie jest ani „stara odmiana pszenicy – jak uważają niektórzy, ani dzika pszenica. Orkisz, to roślina z gatunku wiechlinowatych. W ostatnich latach orkisz podlegał wielu badaniom naukowym – trzy duże sympozja: dwa na uniwersytecie w Hohenhaim, w Niemczech i jedno w Potenzy we Włoszech intensywnie zajmowały się składnikami ziarna orkiszowego i potwierdziły dane opisane przez Hildegardę: orkisz jest najbardziej wartościowym zbożem, i zawiera wszystko, czego człowiek w swojej diecie potrzebuje.

DZIALANIE ORKISZU

Orkisz optymalnie pobudza magazyn glikenu w organizmie, z czego czerpią korzyści na przykład sportowcy wyczynowi. Profesor Wolfgang Weuffen odkrył w orkiszu Rhodanid – naturalny czynnik wzrostu, który między innymi jest w stanie stymulować tworzenie komórek macierzystych. Nie istnieją w organizmie komórki, których wzrostu orkisz nie wspiera. Oprócz mięśniowych, nerwowych, rozrodczych, komórek układu immunologicznego, pobudza nawet wzrost włosów i paznokci!

Dieta oparta na orkiszu chroni przed rakiem, ponieważ rhodanid tak stabilizuje ścianki Komorek, ze substancje wywołujące raka nie są w stanie przeniknąć przez błony komórkowe.

Dzięki zastosowaniu samego orkiszu, jesteśmy w stanie pomóc pacjentom – bez względu na ich stan! W jego ziarnie zawiera się cała m mądrość hildegardowej nauki o odżywianiu, które odznacza się niezwykłą prostota.

 

SKŁADNIKI ORKISZU

Orkisz zawiera wszystkie podstawowe składniki, których potrzebuje do zdrowia ludzki organizm:

- wysokowartościowe białka

- węglowodany złożone

- składniki mineralne i mikroelementy

Oraz zawiera aktywne składniki zapobiegające chorobom:

- rhodanid i nitrylozydy

Orkisz zawiera również wirydynę, oraz czynniki asymilacyjne, które są odpowiedzialne za jego dobrą rozpuszczalność w wodzie.

Dzięki temu:

- jest przyjazny dla żołądka i jelit, i bez większej pracy układu trawiennego może być resorbowany i transportowany w surowicy krwi

- jego składniki są szybko przyswajane i udostępniane całemu organizmowi, co zapewnia optymalne odżywianie i wzmocnienie wszystkim komórkom.

Orkisz nie wywołuje alergii, ponieważ zawiera chroniący przed tą dolegliwością, Rhodanid – dzięki temu pacjenci skarżący się n alergie pokarmowe – orkisz tolerują. Przyczyną wszelkich alergii są niestrawne białka, przy czym ta niestrawność prawie zawsze występuje, jako efekt zaburzenia jelitowej flory bakteryjnej. Dzięki fachowej -zgodnej ze wskazaniami Hildegardy – regeneracji jelit, połączonej z konsekwentną dietą orkiszową, możliwe jest opanowanie przewlekłych chorób alergicznych. Sukcesy w leczeniu wynoszą 70-80 % i są wybawieniem dla pacjentów i ich rodzin.

Wyjątkowym dowodem na skuteczność holdegardowej metody są sukcesy w leczeniu orkiszem nietolerancji pszenicy i celiakii.

 

 

 

 

 

 

PODSUMOWANIE

Podsumowując:

- orkisz jest najlepszym gatunkiem zboża

- działa rozgrzewająco, wspomaga ukrwienie

- działa natłuszczająco, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych

- jest wysokowartościowy: osobom spożywającym orkisz nie grożą niedobory białka, węglowodanów, tłuszczów, czy witamin grupy B

- jest delikatniejszy, niż inne zboża, dzięki nad wyraz delikatnej strukturze włókien, składających się z rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych węglowodanów, które są rozkładane na proste kwasy tłuszczowe w jelicie cienkim. Wiele osób przyznaje, że całkowicie uregulowało swoje trawienie jedynie dzięki orkiszowi.

- wspomaga rozwój mięsni, ponieważ jest bogaty w aminokwasy, kwasy tłuszczowe i mikroelementy. U osób dorosłych dieta orkiszowa zapewnia ciągle zastępowanie zużytych i starzejących się komórek.

- poprawia skład morfologiczny krwi, wystarczy wspomnieć, że Rhodanid stymuluje wytwarzanie krwinek.  ( Nie skacze cukier). Diabetycy spożywający orkisz mogą zaoszczędzić na insulinie: ziarna orkiszu sprawiają, że poziom glukozy w organizmie utrzymuje się przez dłuższy czas. Przypomina to działanie tempomatu w silniki – ziarna orkiszu gwarantują wyrównany poziom weglowadonów.

- wspomaga dobry nastrój ze względu na wysoką zawartość esencyjnych aminokwasów, które są ważne przy powstawaniu hormonów rozweselając w organizmie (dopamina, serotonina, noradrenalina)

- orkisz jest zdrowy i ma wszechstronne zastosowanie: chleb, makarony, kasze, ciasta, kawa

W odróżnieniu od wszystkich innych gatunków zbóż orkisz jest jedynym zbożem, które doskonale smakuje w formie gotowanej i pieczonej. Produkty orkiszowe są wyjątkowo dobrze tolerowane nawet przez bardzo ciężko chore osoby.

Dziękuję za uwagę

 

 

Bestsellery
Makaron orkiszowy - świderki 250 g
Makaron orkiszowy - świderki 250 g
8,50 zł
szt.
Orkisz do chrupania bez dodatku cukru
Orkisz do chrupania bez dodatku cukru
6,50 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
53,99 zł
szt.
Mąka z kasztanów jadalnych 500g
Mąka z kasztanów jadalnych 500g
24,90 zł
szt.
Habermus orkiszowy 1 kg
Habermus orkiszowy 1 kg
14,50 zł
szt.
Bułeczka orkiszowa
Bułeczka orkiszowa
1,40 zł
szt.
Ciasteczko orkiszwe z żurawiną
Ciasteczko orkiszwe z żurawiną
2,50 zł
szt.
Wafle orkiszowe BIO 190 g
Wafle orkiszowe BIO 190 g
5,50 zł
szt.
Bertram 100 g
Bertram 100 g
46,90 zł
szt.
Makaron orkiszowy spaghetti 500 g
Makaron orkiszowy spaghetti 500 g
14,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl