Promocje
Zestaw przypraw z mąką orkiszową Typ 650
Zestaw przypraw z mąką orkiszową Typ 650

142,60 zł

Cena regularna: 147,60 zł

szt.
4 x 1 kg MĄKA HILDEGARDY Z BINGEN - jasna TYP 650 - Prosto z młyna
4 x 1 kg MĄKA HILDEGARDY Z BINGEN - jasna TYP 650 - Prosto z młyna

63,60 zł

Cena regularna: 71,60 zł

szt.
Zestaw przypraw z babką płesznik
Zestaw przypraw z babką płesznik

140,60 zł

Cena regularna: 144,60 zł

szt.
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej

236,70 zł

Cena regularna: 239,70 zł

szt.
.6 sztuk Napoju z Piołunem
.6 sztuk Napoju z Piołunem

422,40 zł

Cena regularna: 431,40 zł

szt.
.3 sztuki Napoju z Piołunem
.3 sztuki Napoju z Piołunem

212,70 zł

Cena regularna: 215,70 zł

szt.
Zestaw przypraw z koprem włoskim
Zestaw przypraw z koprem włoskim

140,60 zł

Cena regularna: 144,60 zł

szt.
Zestaw przypraw z mieszanką z wszewłogą górską
Zestaw przypraw z mieszanką z wszewłogą górską

190,60 zł

Cena regularna: 195,60 zł

szt.
 .6 sztuk Napoju z Języcznikiem
.6 sztuk Napoju z Języcznikiem

410,40 zł

Cena regularna: 419,40 zł

szt.
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem

206,70 zł

Cena regularna: 209,70 zł

szt.
Produkt dnia
MEDYCYNA DLA KOBIET
MEDYCYNA DLA KOBIET

54,90 zł

szt.
Ametyst bransoletka kuleczki
Ametyst bransoletka kuleczki

65,90 zł

szt.
~Owoc kopru włoskiego 100 g
~Owoc kopru włoskiego 100 g

19,90 zł

szt.
~ Krem z wrotyczu
~ Krem z wrotyczu

86,90 zł

szt.
~Krem z krwawnika 50 ml
~Krem z krwawnika 50 ml

89,90 zł

szt.
Migdały cięte BIO
Migdały cięte BIO

16,90 zł

szt.
Rodzynki sułtanki 200 g
Rodzynki sułtanki 200 g

9,50 zł

szt.
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA

49,90 zł

szt.
~ Mieszanka na żołądek 100 g
~ Mieszanka na żołądek 100 g

54,90 zł

szt.
~ języcznik siekany 30 g
~ języcznik siekany 30 g

26,90 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy

PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY

 

PRZEPIS NA HABERMUS

 

PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE

 

PRZEPIS NA ZAKWAS ORKISZOWY

 

PRZEPIS NA BUDYŃ KASZTANOWY

PRZEPIS NA PIERNICZKI ORKISZOWE

 

 

 CHLEB ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gn73pZwFKp4

 

 

CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.

Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.

Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."

Składniki:

0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750

100 g mielonych migdałów

100 g cukru trzcinowego

15 g gałki muszkatołowej

15 g cynamonu

3 g goździków w proszku

1-2 jajka

120 g masła

szczypta soli

odrobina wody lub mleka

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.

Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.

 

HABERMUS ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gUaGopY7cRk

Składniki:

2 szklanki wody

2 duże łyżki kaszy manny z orkiszu (grysik)

1-2 pokrojonych lub startych jabłek

1-2 szczypty galgantu

1-2 szczypty bertramu

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka mąki kasztanowej

1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków), rodzynki lub morwy wedle uznania

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.

 

MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ

Składniki:

1 kg obranych i wypestkowanych gruszek

8 łyżek stołowych miodu

70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Przygotowanie:

Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać.  Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Zażywać:

1 płaska łyżeczka rano na czczo,

2 płaskie łyżeczki po obiedzie

3 płaskie łyżeczki przed snem

Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

 

   

SZARLOTKA ORKISZOWA

Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 500

4 żółtka

250 g cukru trzcinowego

200 g masła

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli i bertramu

2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść.  Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.

Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.

Smacznego ;)

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)

3 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup

(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)

100 ml jogurtu naturalnego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.

Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.  

 

WINO PIETRUSZKOWE

 

Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:

Składniki:

1 l dobrego wina gronowego

10-12 łodyg natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)

Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce

 http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546

 

Bestsellery
4 x 1 kg MĄKA HILDEGARDY Z BINGEN - jasna TYP 650 - Prosto z młyna
4 x 1 kg MĄKA HILDEGARDY Z BINGEN - jasna TYP 650 - Prosto z młyna

63,60 zł

Cena regularna: 71,60 zł

szt.
Bułeczka orkiszowa
Bułeczka orkiszowa

3,10 zł

szt.
Kasza Manna Bio z Orkiszu 1 kg
Kasza Manna Bio z Orkiszu 1 kg

17,90 zł

szt.
Bertram 100 g
Bertram 100 g

49,90 zł

szt.
Mąka kasztanowa 700 g
Mąka kasztanowa 700 g

40,90 zł

szt.
Galgant korzeń mielony 100 g
Galgant korzeń mielony 100 g

29,90 zł

szt.
.Mieszanka z wszewłogą 70 g
.Mieszanka z wszewłogą 70 g

65,90 zł

szt.
Mąka kasztanowa 250 g
Mąka kasztanowa 250 g

18,90 zł

szt.
Mąka orkiszowa jasna Typ 630 1 kg
Mąka orkiszowa jasna Typ 630 1 kg

15,90 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl