Promocje
BIO Mąka orkiszowa TYP 900
BIO Mąka orkiszowa TYP 900
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Bio Pierniczki Orkiszowe 200 g
Bio Pierniczki Orkiszowe 200 g
25,90 zł 22,90 zł
szt.
Bio Pierniczki Orkiszowe 100 g
Bio Pierniczki Orkiszowe 100 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.
10 sztuk - BIO Mąka orkiszowa TYP 900
10 sztuk - BIO Mąka orkiszowa TYP 900
159,00 zł 141,50 zł
szt.
Zestaw świąteczny Ros'amore
Zestaw świąteczny Ros'amore
235,00 zł 199,90 zł
szt.
Zestaw świąteczny - Nawilżenie
Zestaw świąteczny - Nawilżenie
180,00 zł 159,90 zł
szt.
Zestaw świąteczny z książką
Zestaw świąteczny z książką
64,80 zł 59,90 zł
szt.
Zestaw do wypieku orkiszowych ciasteczek
Zestaw do wypieku orkiszowych ciasteczek
61,50 zł 57,50 zł
szt.
Zestaw świąteczny
Zestaw świąteczny
136,60 zł 129,50 zł
szt.
.3 sztuki Napoju z Piołunem
.3 sztuki Napoju z Piołunem
197,70 zł 194,70 zł
szt.
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
39,90 zł 35,00 zł
szt.
Produkt dnia
MEDYCYNA DLA KOBIET
MEDYCYNA DLA KOBIET
34,90 zł
szt.
Ametyst bransoletka kuleczki
Ametyst bransoletka kuleczki
64,00 zł
szt.
~Owoc kopru włoskiego
~Owoc kopru włoskiego
18,90 zł
szt.
~ Krem z wrotyczu
~ Krem z wrotyczu
81,90 zł
szt.
~Krem z krwawnika 50 ml
~Krem z krwawnika 50 ml
81,90 zł
szt.
Migdały cięte BIO
Migdały cięte BIO
16,90 zł
szt.
Rodzynki sułtanki 200 g
Rodzynki sułtanki 200 g
8,90 zł
szt.
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
29,90 zł
szt.
~ Mieszanka na żołądek 100 g
~ Mieszanka na żołądek 100 g
49,90 zł
szt.
~ Korzeń goryszu 30 g
~ Korzeń goryszu 30 g
36,90 zł
szt.
~olejek  gronowy
~olejek gronowy
41,90 zł
szt.
"Światowy Dzień Młodzieży"
"Światowy Dzień Młodzieży"
27,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy

 CHLEB ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gn73pZwFKp4

 

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki ( na 1 bochenek chleba):
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700, albo 750, lub 1050 ( ok. 600 g)
4 łyżki zakwasu ( orkiszowy albo żytni), czyli około 60 ml
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu
300 ml letniej wody
Rada: możemy użyć mąki jednego rodzaju, lub zmieszać mąkę jasną ( typ od 700 do 1050) z mąką
orkiszowa z pełnego przemiału. ( od 1700 do 2000). Najlepsza proporcja na jeden bochenek chleba,
wypiekany w foremce keksowej to 2 szklanki mąki jasnej, jedna – mąki z pełnego przemiału.
Wykonanie:
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól i cukier – dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy
4 pełne łyżki zakwasu i 200 ml letniej wody. Rozprowadzamy zakwas wraz z wodą, mieszając wszytkie
składniki tak, żeby tworzyły całość z mąką. Jeśli widzimy niezmieszaną mąkę, pozostającą na dnie lub
bokach miski – dodajemy resztę letniej wody. Mieszamy podnoszącym ruchem, tak aby powierzchnia
ciasta stawała się gładka i tworzyła zwarta strukturę. Ciasto powinno odstawać tak od łyżki, jak i od
ścianek misy. Nie powinno się „rozlewać” czyli być zbyt rzadkie – jeśli zaobserwujemy, że przelewa się
przez łyżkę, to znaczy, że należy dodać 1, lub dwie łyżki mąki, i dalej wymieszać/wyrabiać ciasto.
Podobnie, jeśli jest zbyt ścisłe – dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 6 godzin.
Po tym czasie całość powinna urosnąć, to znaczy ciasto powinno o około 100 procent zwiększyć swoją
objętość.
Rada: jeśli zauważymy, że ciasto wyrosło, ale nie tak, jak się spodziewaliśmy – na przykład tylko o
500 procent się podniosło – i tak przekładamy do foremki i pieczemy. Wzrost ciasta zależy od
jakości zakwasu – młody zakwas działa słabiej, natomiast „stary”, i mocny szybciej i znaczniej
zakwasza i podnosi ciasto.
Wypiekanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksową wykładamy papierem do
pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika w pozycji drugiej od
dołu. Pieczemy około 60 minut.
Rada: Aby zapewnić wilgotność wypiekom, możemy na spód piekarnika wstawić płaskie,
żaroodporne naczynie z zimną wodą. Jeżeli chleb po godzinie będzie zbyt jasny, zostawiamy go w
piekarniku na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce.

CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.

Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.

Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."

Składniki:

0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750

100 g mielonych migdałów

100 g cukru trzcinowego

15 g gałki muszkatołowej

15 g cynamonu

3 g goździków w proszku

1-2 jajka

120 g masła

szczypta soli

odrobina wody lub mleka

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.

Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.

 

HABERMUS ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gUaGopY7cRk

Składniki:

2 szklanki wody

2 duże łyżki kaszy manny z orkiszu (grysik)

1-2 pokrojonych lub startych jabłek

1-2 szczypty galgantu

1-2 szczypty bertramu

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka mąki kasztanowej

1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków), rodzynki lub morwy wedle uznania

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.

 

MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ

Składniki:

1 kg obranych i wypestkowanych gruszek

8 łyżek stołowych miodu

70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Przygotowanie:

Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać.  Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Zażywać:

1 płaska łyżeczka rano na czczo,

2 płaskie łyżeczki po obiedzie

3 płaskie łyżeczki przed snem

Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

 

   

SZARLOTKA ORKISZOWA

Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 500

4 żółtka

250 g cukru trzcinowego

200 g masła

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli i bertramu

2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść.  Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.

Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.

Smacznego ;)

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)

3 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup

(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)

100 ml jogurtu naturalnego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.

Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.  

 

WINO PIETRUSZKOWE

 

Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:

Składniki:

1 l dobrego wina gronowego

10-12 łodyg natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)

Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce

 http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546

 

Bestsellery
Mąka orkiszowa typ 630 Orvita
Mąka orkiszowa typ 630 Orvita
14,90 zł
szt.
BIO Mąka orkiszowa TYP 900
BIO Mąka orkiszowa TYP 900
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Mąka orkiszowa typ 630 - 5 kg ORvita
Mąka orkiszowa typ 630 - 5 kg ORvita
64,90 zł
szt.
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
14,50 zł
szt.
Bertram 100 g
Bertram 100 g
46,90 zł
szt.
.Napój z Piołunem 500 ml
.Napój z Piołunem 500 ml
65,90 zł
szt.
.Napój z rzęsy wodnej
.Napój z rzęsy wodnej
79,90 zł
szt.
Galgant 100 g
Galgant 100 g
24,90 zł
szt.
Bio Ziarno orkiszu 1 kg
Bio Ziarno orkiszu 1 kg
13,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl