Promocje
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem
203,70 zł 199,20 zł
szt.
 .6 sztuk Napoju z Języcznikiem
.6 sztuk Napoju z Języcznikiem
407,40 zł 395,40 zł
szt.
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej
239,70 zł 233,70 zł
szt.
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
39,90 zł 35,00 zł
szt.
Produkt dnia
MEDYCYNA DLA KOBIET
MEDYCYNA DLA KOBIET
34,90 zł
szt.
~Owoc kopru włoskiego
~Owoc kopru włoskiego
18,90 zł
szt.
~ Krem z wrotyczu
~ Krem z wrotyczu
81,90 zł
szt.
~Krem z krwawnika 50 ml
~Krem z krwawnika 50 ml
81,90 zł
szt.
Migdały cięte BIO
Migdały cięte BIO
13,90 zł
szt.
Rodzynki sułtanki 200 g
Rodzynki sułtanki 200 g
8,90 zł
szt.
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
29,90 zł
szt.
~ języcznik siekany 30 g
~ języcznik siekany 30 g
26,90 zł
szt.
~ Korzeń goryszu 30 g
~ Korzeń goryszu 30 g
36,90 zł
szt.
~olejek  gronowy
~olejek gronowy
41,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Przepisy

 CHLEB ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gn73pZwFKp4

 

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki ( na 1 bochenek chleba):
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700, albo 750, lub 1050 ( ok. 600 g)
4 łyżki zakwasu ( orkiszowy albo żytni), czyli około 60 ml
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu
300 ml letniej wody
Rada: możemy użyć mąki jednego rodzaju, lub zmieszać mąkę jasną ( typ od 700 do 1050) z mąką
orkiszowa z pełnego przemiału. ( od 1700 do 2000). Najlepsza proporcja na jeden bochenek chleba,
wypiekany w foremce keksowej to 2 szklanki mąki jasnej, jedna – mąki z pełnego przemiału.
Wykonanie:
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól i cukier – dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy
4 pełne łyżki zakwasu i 200 ml letniej wody. Rozprowadzamy zakwas wraz z wodą, mieszając wszytkie
składniki tak, żeby tworzyły całość z mąką. Jeśli widzimy niezmieszaną mąkę, pozostającą na dnie lub
bokach miski – dodajemy resztę letniej wody. Mieszamy podnoszącym ruchem, tak aby powierzchnia
ciasta stawała się gładka i tworzyła zwarta strukturę. Ciasto powinno odstawać tak od łyżki, jak i od
ścianek misy. Nie powinno się „rozlewać” czyli być zbyt rzadkie – jeśli zaobserwujemy, że przelewa się
przez łyżkę, to znaczy, że należy dodać 1, lub dwie łyżki mąki, i dalej wymieszać/wyrabiać ciasto.
Podobnie, jeśli jest zbyt ścisłe – dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 6 godzin.
Po tym czasie całość powinna urosnąć, to znaczy ciasto powinno o około 100 procent zwiększyć swoją
objętość.
Rada: jeśli zauważymy, że ciasto wyrosło, ale nie tak, jak się spodziewaliśmy – na przykład tylko o
500 procent się podniosło – i tak przekładamy do foremki i pieczemy. Wzrost ciasta zależy od
jakości zakwasu – młody zakwas działa słabiej, natomiast „stary”, i mocny szybciej i znaczniej
zakwasza i podnosi ciasto.
Wypiekanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksową wykładamy papierem do
pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika w pozycji drugiej od
dołu. Pieczemy około 60 minut.
Rada: Aby zapewnić wilgotność wypiekom, możemy na spód piekarnika wstawić płaskie,
żaroodporne naczynie z zimną wodą. Jeżeli chleb po godzinie będzie zbyt jasny, zostawiamy go w
piekarniku na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce.

CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.

Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.

Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."

Składniki:

0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750

100 g mielonych migdałów

100 g cukru trzcinowego

15 g gałki muszkatołowej

15 g cynamonu

3 g goździków w proszku

1-2 jajka

120 g masła

szczypta soli

odrobina wody lub mleka

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.

Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.

 

HABERMUS ORKISZOWY

https://www.youtube.com/watch?v=gUaGopY7cRk

Składniki:

2 szklanki wody

2 duże łyżki kaszy manny z orkiszu (grysik)

1-2 pokrojonych lub startych jabłek

1-2 szczypty galgantu

1-2 szczypty bertramu

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka mąki kasztanowej

1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków), rodzynki lub morwy wedle uznania

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.

 

MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ

Składniki:

1 kg obranych i wypestkowanych gruszek

8 łyżek stołowych miodu

70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Przygotowanie:

Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać.  Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

Zażywać:

1 płaska łyżeczka rano na czczo,

2 płaskie łyżeczki po obiedzie

3 płaskie łyżeczki przed snem

Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga

 

   

SZARLOTKA ORKISZOWA

Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 500

4 żółtka

250 g cukru trzcinowego

200 g masła

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli i bertramu

2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść.  Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.

Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.

Smacznego ;)

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)

3 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup

(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)

100 ml jogurtu naturalnego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.

Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.  

 

WINO PIETRUSZKOWE

 

Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:

Składniki:

1 l dobrego wina gronowego

10-12 łodyg natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)

Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce

 http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546

 

Bestsellery
.Mieszanka z wszewłogą 70 g
.Mieszanka z wszewłogą 70 g
65,90 zł
szt.
Bertram 100 g
Bertram 100 g
46,90 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
64,90 zł
szt.
Galgant 100 g
Galgant 100 g
24,90 zł
szt.
Chleb orkiszowy z czarnuszką
Chleb orkiszowy z czarnuszką
10,90 zł
szt.
Proszek do pieczenia ekologiczny
Proszek do pieczenia ekologiczny
1,90 zł
szt.
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
14,50 zł
szt.
Bio Płatki orkiszowe
Bio Płatki orkiszowe
8,50 zł
szt.
Kasza orkiszowa 1 kg
Kasza orkiszowa 1 kg
14,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl