Wyszukiwarka
54,90 zł
65,90 zł
25,90 zł
89,90 zł
89,90 zł
16,90 zł
15,50 zł
49,90 zł
65,90 zł
26,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Przepisy
PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY
PRZEPIS NA HABERMUS
PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE
PRZEPIS NA ZAKWAS ORKISZOWY
PRZEPIS NA BUDYŃ KASZTANOWY
PRZEPIS NA PIERNICZKI ORKISZOWE
CHLEB ORKISZOWY
https://www.youtube.com/watch?v=gn73pZwFKp4
CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY

Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.
Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.
Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."
Składniki:
0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750
100 g mielonych migdałów
100 g cukru trzcinowego
15 g gałki muszkatołowej
15 g cynamonu
3 g goździków w proszku
1-2 jajka
120 g masła
szczypta soli
odrobina wody lub mleka
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.
Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.
HABERMUS ORKISZOWY
https://www.youtube.com/watch?v=gUaGopY7cRk

Składniki:
2 szklanki wody
2 duże łyżki kaszy manny z orkiszu (grysik)
1-2 pokrojonych lub startych jabłek
1-2 szczypty galgantu
1-2 szczypty bertramu
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki kasztanowej
1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków), rodzynki lub morwy wedle uznania
Przygotowanie:
Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.
MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ

Składniki:
1 kg obranych i wypestkowanych gruszek
8 łyżek stołowych miodu
70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
Przygotowanie:
Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać. Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
Zażywać:
1 płaska łyżeczka rano na czczo,
2 płaskie łyżeczki po obiedzie
3 płaskie łyżeczki przed snem
Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
SZARLOTKA ORKISZOWA

Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 500
4 żółtka
250 g cukru trzcinowego
200 g masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli i bertramu
2 kg jabłek
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.
Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.
Smacznego ;)
ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki:
ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)
3 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup
(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)
100 ml jogurtu naturalnego
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.
Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.
WINO PIETRUSZKOWE
Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:
Składniki:
1 l dobrego wina gronowego
10-12 łodyg natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)
Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546
