
















CHLEB ORKISZOWY
https://www.youtube.com/watch?v=gn73pZwFKp4
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700, albo 750, lub 1050 ( ok. 600 g)
4 łyżki zakwasu ( orkiszowy albo żytni), czyli około 60 ml
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu
300 ml letniej wody
Rada: możemy użyć mąki jednego rodzaju, lub zmieszać mąkę jasną ( typ od 700 do 1050) z mąką
orkiszowa z pełnego przemiału. ( od 1700 do 2000). Najlepsza proporcja na jeden bochenek chleba,
wypiekany w foremce keksowej to 2 szklanki mąki jasnej, jedna – mąki z pełnego przemiału.
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól i cukier – dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy
4 pełne łyżki zakwasu i 200 ml letniej wody. Rozprowadzamy zakwas wraz z wodą, mieszając wszytkie
składniki tak, żeby tworzyły całość z mąką. Jeśli widzimy niezmieszaną mąkę, pozostającą na dnie lub
bokach miski – dodajemy resztę letniej wody. Mieszamy podnoszącym ruchem, tak aby powierzchnia
ciasta stawała się gładka i tworzyła zwarta strukturę. Ciasto powinno odstawać tak od łyżki, jak i od
ścianek misy. Nie powinno się „rozlewać” czyli być zbyt rzadkie – jeśli zaobserwujemy, że przelewa się
przez łyżkę, to znaczy, że należy dodać 1, lub dwie łyżki mąki, i dalej wymieszać/wyrabiać ciasto.
Podobnie, jeśli jest zbyt ścisłe – dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 6 godzin.
Po tym czasie całość powinna urosnąć, to znaczy ciasto powinno o około 100 procent zwiększyć swoją
objętość.
Rada: jeśli zauważymy, że ciasto wyrosło, ale nie tak, jak się spodziewaliśmy – na przykład tylko o
500 procent się podniosło – i tak przekładamy do foremki i pieczemy. Wzrost ciasta zależy od
jakości zakwasu – młody zakwas działa słabiej, natomiast „stary”, i mocny szybciej i znaczniej
zakwasza i podnosi ciasto.
Wypiekanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksową wykładamy papierem do
pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika w pozycji drugiej od
dołu. Pieczemy około 60 minut.
Rada: Aby zapewnić wilgotność wypiekom, możemy na spód piekarnika wstawić płaskie,
żaroodporne naczynie z zimną wodą. Jeżeli chleb po godzinie będzie zbyt jasny, zostawiamy go w
piekarniku na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce.
CIASTECZKA ORKISZOWE ŚW. HILDEGARDY
Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w naszym sklepie.
Ciasteczka można zjadać pomiędzy posiłkami, lub na deser - wzmacniają system nerwowy, energetyzują, rozjaśniają umysł.
Św. Hildegarda pisała: " Dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy - inaczej będą za sprytne..."
Składniki:
0,5 kg mąki orkiszowej typ 500 lub 750
100 g mielonych migdałów
100 g cukru trzcinowego
15 g gałki muszkatołowej
15 g cynamonu
3 g goździków w proszku
1-2 jajka
120 g masła
szczypta soli
odrobina wody lub mleka
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka - zagnieść wszystko razem w jednolitą masę.
Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temperaturze 180°C do 20 minut.
HABERMUS ORKISZOWY
https://www.youtube.com/watch?v=gUaGopY7cRk
Składniki:
2 szklanki wody
2 duże łyżki kaszy manny z orkiszu (grysik)
1-2 pokrojonych lub startych jabłek
1-2 szczypty galgantu
1-2 szczypty bertramu
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki kasztanowej
1 łyżeczka migdałów (całych lub płatków), rodzynki lub morwy wedle uznania
Przygotowanie:
Kaszę manną zagotować w wodzie. Dodać jabłko, przyprawy, miód i mąkę kasztanową, gotować przez kolejne 5 min. Dołożyć pozostałe składniki.
MIÓD GRUSZKOWY Z WSZEWŁOGĄ GÓRSKĄ
Składniki:
1 kg obranych i wypestkowanych gruszek
8 łyżek stołowych miodu
70 g mieszanki przypraw z wszewłogą górską (wszewłoga górska mielona, galgant mielony, lukrecja mielona, cząber ogrodowy mielony).
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
Przygotowanie:
Obrane i wypestkowane gruszki gotować do miękkości. Odlać kompot, gruszki zmiksować na mus. Miód rozgrzać i wymieszać z przyprawami, dodać mus gruszkowy, gotując energicznie wymieszać. Przechowywać w lodówce w sterylnym słoiku.
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
Zażywać:
1 płaska łyżeczka rano na czczo,
2 płaskie łyżeczki po obiedzie
3 płaskie łyżeczki przed snem
Przed połknięciem podgrzać nieco w ustach.
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/searchquery/wszew%C5%82oga/1/full/5?url=wszew%C5%82oga
SZARLOTKA ORKISZOWA
Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 500
4 żółtka
250 g cukru trzcinowego
200 g masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli i bertramu
2 kg jabłek
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i bertram - dokładnie wymieszać suche suche składniki. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz jogurt - całość zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 3/4 i 1/4). Schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Większą część ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec przez 10 min w 180 stopniach Celsjusza.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ok. 50 g cukru i wymieszać.
Po 10 min. wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 min.
Smacznego ;)
ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki:
ok. 1 kg dyni ( waga już po obraniu i wydrążeniu miąższu)
3 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 l rosołu lub bulionu na bazie hildegardowej przyprawy do zup
(http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/Zupy-hildegardowe/64)
100 ml jogurtu naturalnego
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, galgant, bertram.
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę oraz obraną i wydrążoną dynię pokroić w kostkę. Warzywa wraz z zeszkloną cebulą gotować w bulionie ok. 30 min. Całość przestudzić, a następnie zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą: soli, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, galgantu i bertramu. Na koniec dodać jogurt naturalny.
Podawać z płatkami kasztanowymi lub migdałowymi.
WINO PIETRUSZKOWE
Dostępne jako gotowa nalewka lub można przyrządzić samodzielnie:
Składniki:
1 l dobrego wina gronowego
10-12 łodyg natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
70 -150 g ( 3 - 7 łyżek) miodu (diabetycy - tylko 70 g)
Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny zagotować i gotować 5 min; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/p/-Petersilien-Napoj-Pietruszkowy/546