Promocje
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem
.3 sztuki Napoju z Języcznikiem
203,70 zł 199,20 zł
szt.
 .6 sztuk Napoju z Języcznikiem
.6 sztuk Napoju z Języcznikiem
407,40 zł 395,40 zł
szt.
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej
.3 sztuki Napoju z Rzęsy Wodnej
239,70 zł 233,70 zł
szt.
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
"Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen"
39,90 zł 35,00 zł
szt.
Produkt dnia
MEDYCYNA DLA KOBIET
MEDYCYNA DLA KOBIET
34,90 zł
szt.
~Owoc kopru włoskiego
~Owoc kopru włoskiego
18,90 zł
szt.
~ Krem z wrotyczu
~ Krem z wrotyczu
81,90 zł
szt.
~Krem z krwawnika 50 ml
~Krem z krwawnika 50 ml
81,90 zł
szt.
Migdały cięte BIO
Migdały cięte BIO
13,90 zł
szt.
Rodzynki sułtanki 200 g
Rodzynki sułtanki 200 g
8,90 zł
szt.
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
ZDROWIE DLA TWOJEGO DZIECKA
29,90 zł
szt.
~ języcznik siekany 30 g
~ języcznik siekany 30 g
26,90 zł
szt.
~ Korzeń goryszu 30 g
~ Korzeń goryszu 30 g
36,90 zł
szt.
~olejek  gronowy
~olejek gronowy
41,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRZEPIS NA CHLEB
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki ( na 1 bochenek chleba):
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700, albo 750, lub 1050 ( ok. 600 g)
4 łyżki zakwasu ( orkiszowy albo żytni), czyli około 60 ml
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu
300 ml letniej wody
Rada: możemy użyć mąki jednego rodzaju, lub zmieszać mąkę jasną ( typ od 700 do 1050) z mąką
orkiszowa z pełnego przemiału. ( od 1700 do 2000). Najlepsza proporcja na jeden bochenek chleba,
wypiekany w foremce keksowej to 2 szklanki mąki jasnej, jedna – mąki z pełnego przemiału.
Wykonanie:
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól i cukier – dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy
4 pełne łyżki zakwasu i 200 ml letniej wody. Rozprowadzamy zakwas wraz z wodą, mieszając wszytkie
składniki tak, żeby tworzyły całość z mąką. Jeśli widzimy niezmieszaną mąkę, pozostającą na dnie lub
bokach miski – dodajemy resztę letniej wody. Mieszamy podnoszącym ruchem, tak aby powierzchnia
ciasta stawała się gładka i tworzyła zwarta strukturę. Ciasto powinno odstawać tak od łyżki, jak i od
ścianek misy. Nie powinno się „rozlewać” czyli być zbyt rzadkie – jeśli zaobserwujemy, że przelewa się
przez łyżkę, to znaczy, że należy dodać 1, lub dwie łyżki mąki, i dalej wymieszać/wyrabiać ciasto.
Podobnie, jeśli jest zbyt ścisłe – dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 6 godzin.
Po tym czasie całość powinna urosnąć, to znaczy ciasto powinno o około 100 procent zwiększyć swoją
objętość.
Rada: jeśli zauważymy, że ciasto wyrosło, ale nie tak, jak się spodziewaliśmy – na przykład tylko o
500 procent się podniosło – i tak przekładamy do foremki i pieczemy. Wzrost ciasta zależy od
jakości zakwasu – młody zakwas działa słabiej, natomiast „stary”, i mocny szybciej i znaczniej
zakwasza i podnosi ciasto.
Wypiekanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksową wykładamy papierem do
pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika w pozycji drugiej od
dolu. Pieczemy około 60 minut.
Rada: Aby zapewnić wilgotność wypiekom, możemy na spód piekarnika wstawić płaskie,
żaroodporne naczynie z zimną wodą. Jeżeli chleb po godzinie będzie zbyt jasny, zostawiamy go w
piekarniku na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce.
Bestsellery
.Mieszanka z wszewłogą 70 g
.Mieszanka z wszewłogą 70 g
65,90 zł
szt.
Bertram 100 g
Bertram 100 g
46,90 zł
szt.
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
Mąka orkiszowa jasna TYP 630 5kg
64,90 zł
szt.
Galgant 100 g
Galgant 100 g
24,90 zł
szt.
Chleb orkiszowy z czarnuszką
Chleb orkiszowy z czarnuszką
10,90 zł
szt.
Proszek do pieczenia ekologiczny
Proszek do pieczenia ekologiczny
1,90 zł
szt.
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
Bio Habermus prosto z młyna 1 kg
14,50 zł
szt.
Bio Płatki orkiszowe
Bio Płatki orkiszowe
8,50 zł
szt.
Kasza orkiszowa 1 kg
Kasza orkiszowa 1 kg
14,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl