Nie każdy orkisz to dobry orkisz!
Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją lecznicze odmiany orkiszu.
To, że produkty orkiszowe stały się popularne, żeby nie powiedzieć modne, wcale nie oznacza, że wszystkie są dobre czy nawet zdrowe.🤔🛍️🛍️
…a więc czym się różni orkisz leczniczy od popularnego orkiszu?
– Tym, że orkisz dostępny w naszym sklepie jest czysty bez domieszki pszenicy. 😀🍞🍚🍲
Jest to zboże specyficzne, trudne w uprawie, więc w ostatnich 100 latach w celu zwiększenia plonów zaczęto hodować skrzyżowane gatunki orkiszu z pszenicą – w tym wypadku możemy mówić, że orkisz to pszenica, że zawiera gluten, że nie leczy itd.
Jednak słuchając św. Hildegardy prawdziwe, prastare, czyste odmiany orkiszu nic wspólnego z pszenicą nie mają! Nie ma w nich genów pszenicy, a więc nie zawierają glutenu pszenicznego. 🌾
Do tej grupy należą następujące gatunki:
Ostro, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Schwabenkorn, Oberkulmer Rotkorn.
Co zawiera prastare, czyste ziarno orkiszu z wyżej wymienionych gatunków?
Dzięki współczesnym badaniom naukowym dziś już wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników 🏋️♀️🏋️♂️
wysokowartościowego białka(o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń), witamin ( A,E,D,B1,B2,B3) Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach Thiocyanat (rodanid)
W praktyce oznacza to, że: 🌾🤸♀️🤸♂️
- zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych
- działa antyalergicznie i przeciwzapalnie
- wzmacnia serce i system nerwowy
- podnosi witalność
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej💪
Czysta odmiana orkiszu jest zawsze ekologiczna, gdyż:📚📙
Do optymalnego rozwoju zboże to nie przyjmuje chemicznych nawozów, pestycydów, insektycydów, a jego łuska chroni przed truciznami środowiskowymi oraz grzybami. Jest to zboże specyficzne, trudne w uprawie, ale również doskonale przyswajalne przez ludzki organizm.
Hildegarda pisała, że orkisz daje „..mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę...”.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją lecznicze odmiany orkiszu.
To, że produkty orkiszowe stały się popularne, żeby nie powiedzieć modne, wcale nie oznacza, że wszystkie są dobre czy nawet zdrowe.🤔🛍️🛍️
…a więc czym się różni orkisz leczniczy od popularnego orkiszu?
– Tym, że orkisz dostępny w naszym sklepie jest czysty bez domieszki pszenicy. 😀🍞🍚🍲
Jest to zboże specyficzne, trudne w uprawie, więc w ostatnich 100 latach w celu zwiększenia plonów zaczęto hodować skrzyżowane gatunki orkiszu z pszenicą – w tym wypadku możemy mówić, że orkisz to pszenica, że zawiera gluten, że nie leczy itd.
Jednak słuchając św. Hildegardy prawdziwe, prastare, czyste odmiany orkiszu nic wspólnego z pszenicą nie mają! Nie ma w nich genów pszenicy, a więc nie zawierają glutenu pszenicznego. 🌾
Do tej grupy należą następujące gatunki:
Ostro, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Schwabenkorn, Oberkulmer Rotkorn.
Co zawiera prastare, czyste ziarno orkiszu z wyżej wymienionych gatunków?
Dzięki współczesnym badaniom naukowym dziś już wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową składników 🏋️♀️🏋️♂️
wysokowartościowego białka(o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń), witamin ( A,E,D,B1,B2,B3) Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach Thiocyanat (rodanid)
W praktyce oznacza to, że: 🌾🤸♀️🤸♂️
- zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych
- działa antyalergicznie i przeciwzapalnie
- wzmacnia serce i system nerwowy
- podnosi witalność
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej💪
Czysta odmiana orkiszu jest zawsze ekologiczna, gdyż:📚📙
Do optymalnego rozwoju zboże to nie przyjmuje chemicznych nawozów, pestycydów, insektycydów, a jego łuska chroni przed truciznami środowiskowymi oraz grzybami. Jest to zboże specyficzne, trudne w uprawie, ale również doskonale przyswajalne przez ludzki organizm.
Hildegarda pisała, że orkisz daje „..mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę...”.