15 marca
TEMAT: Skóra, jako zwierciadło trybu życia, zalecenia medycyny Hildegardy z Bingen, preparaty w terapiach
24 maja
TEMAT: Schorzenia śledziony, jej znaczenie i wspomaganie jej pracy wg Hildegardy z Bingen. Dolegliwości dróg żółciowych - żółć żółta i czarna
21 czerwca
TEMAT: Choroby żołądkowo – jelitowe i nauka Hildegardy o odżywianiu w świetle nowych doświadczeń Centrum Hildegardy w Józefowie
27 września
TEMAT: Choroby reumatyczne. Leczenie reumatyzmu w medycynie Hildegardy
15 listopada
TEMAT: Choroby Układu Nerwowego w Medycynie Hildegardy z Bingen
Obowiązują zapisy
Warszawa ul. Foksal 3/5 Siedziba SDP, sala A
godz.10.00-17.00
Udział w pojedynczym szkoleniu – 430 zł płatne na miejscu szkolenia
**************************************************************************************************
Po raz pierwszy w Warszawie -
Wieczerza Hildegardowa ze średniowieczną kuchnią, wykładem i wspaniałymi hildegardowymi napojami.
Medycyna, w której nie ma chorób nieuleczanych - zamknięta przez setki lat w dziełach z XII w -
Dziś odpieczętowana ratuje życie współczesnego człowieka.
Jak?
Ta wiedza będzie przedstawiona przez Elżbietę Ruman
w pierwszym cyklu wykładów
w Restauracji Florian Ogień i Woda w Warszawie.
Obowiązują zapisy:
Liczba miejsc ograniczona
516 256 661
Dania, których skosztujemy podczas wieczerzy, to skosztowanie żywności, która jest lekarstwem.
Czy można wracać do sił i zdrowia, żyć pełnią życia korzystając tylko z rad średniowiecznej Mniszki?
Zapraszamy!
**************************************************************************************************************
*************************************************************************************************************
Przy słabym układzie odporności jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego typu infekcje, łatwo się przeziębiamy. Kluczem do sukcesu będzie wobec tego wzmocnienie go, w czym pomoże dobrze zbilansowana dieta, zioła, oczyszczanie organizmu z toksyn, posty i ruch. Święta Hildegarda podkreślała, że należy oczyścić nie tylko ciało, ale też duszę. Co w takim razie zalecała w okresie jesienno-zimowym, gdy istnieje największe ryzyko zachorowalności?
Spis treści:
1. Rady św. Hildegarday
2. Pelargonia, bertram, gałka muszkatołowa
3. Malina, galgant
4. Szanta, masło
5. Dziewanna i koper włoski
6. Wino goryszowe
7. Zalecenia św. Hildegardy poprawiające odporność